Víno vyrobené z hroznů skladovaných před zpracováním na slámě či rákosu nebo zavěšených ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců. Nejprve je nutno vybrat ty nejlepší hrozny odrůdy a nechat je dozrát na keři do podzimu. Hrozny se pečlivě přebírají a v bedničkách transportují na místo k dozrávání, kde se kontrolují, obracejí a vystřihují případné nahnilé bobulky. Vysušené a zdravé hrozny, připomínající hrozinky, se pomalu lisují. Pro malé množství suroviny se vše dělá tradičně ručně. Výlisnost u těchto hroznů je cca 15 - 20 % (průměrná výlisnost u klasického vína je pro srovnání 75 - 80 %). Vzniklý mošt se zakváší speciálními kvasinkami a dále se školí. Doporučujeme: k sladkým pokrmům, dezertům, moučníkům, husím játrům na medu.
sladké, přívlastek slámové víno, ročník 2015
Zbytkový cukr 180,1 g/l, kyseliny 6,7 g/l, alkohol 11,0%
Vinařská obec Borotice Viniční trať U Auerového kříže